Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πολιτικό Θέατρο: Με πειραματικές φόρμες και χρήση των Multimedia.


Τι είναι το πολιτικό θέατρο; Πώς καθιερώνεται αυτό το θεατρικό είδος; Ποιοί είναι οι σημαντικότεροι συγγραφείς του πολιτικού θεάτρου; Ποιά είναι η συμβολή του Bertolt Brecht; Ποιοί είναι οι Έλληνες εκπρόσωποι του είδους; Ποιές είναι οι θεματικές των πολιτικών έργων; Πώς προσεγγίζει ένας ηθοποιός την ‘αποστασιοποίηση’; Πώς επιδιώκεται η κριτική σκέψη και η συμμετοχή του κοινού στις παραστάσεις; Πώς επιτυγχάνεται η θεατρικότητα; Ποιες πειραματικές φόρμες έχουν συνδεθεί με το είδος; Ποιός ο ρόλος των multimedia; Πώς μπορεί κανείς να αλιεύσει νοήματα για την κοινωνία και την πολιτική μέσα από το θέατρο ως παραδειγματικό θεσμό;

Στο σεμινάριο αυτό επιδιώκεται να γίνει μια εισαγωγή στο είδος του πολιτικού θεάτρου, με μια παράθεση παραδειγμάτων από έργα του παγκοσμίου δραματολογίου και θεωρητικών κειμένων σημαντικών θεατρανθρώπων, όπως ο Bertolt Brecht, καθώς και να δοθούν παραδείγματα από σύγχρονες παραστάσεις πολιτικού θεάτρου, όπου τα multimedia αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τους πρωτοποριακούς σκηνοθέτες του παραπάνω δραματικού είδους. Θα ακολουθήσει ένα workshop, όπου οι πρακτικές των multimedia μπορούν να εφαρμοστούν ως μέθοδος εργασίας για την ανάγνωση και ερμηνεία του συγκεκριμένου θεατρικού είδους.

Η Στυλιανή Κεραμίδα είναι διδάκτωρ θεατρολογίας με σπουδές στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ολλανδία (Utrecht University), Αγγλία (University of London), και Αμερική (Yale University). Έχει επίσης εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτης σε διαφόρους ελληνικούς θιάσους (Αμφιθέατρο, Νέα Σκηνή Τέχνης, ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Κοζάνης, Ομάδα Θέαμα). Υπήρξε μέλος του Performance Working Group (World Performance Project) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Joseph Roach. Έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει διδάξει σκηνοθεσία (multimedia directing). Έχει γράψει ομιλίες για συνέδρια, κείμενα για θεατρικά προγράμματα και ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Cat In The Bowl.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου